Περί αρώνιας λόγος

   Το φυτό της αρώνιας όπως και όλα τα φυτά στη σημερινή εποχή, οφείλουμε να τα εγκαταστήσουμε με απόλυτα επαγγελματικό τρόπο και πάντοτε με την καθοδήγηση γεωπόνων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τηρώντας με θρησκευτική ευλάβεια τις οδηγίες τους που μοναδικό σκοπό έχουν τη βέλτιστη προσαρμογή του φυτού στο νέο του περιβάλλον και την μέγιστη απόδοσή του τη στιγμή της καρποφορίας του.
   Επειδή καλλιέργειες σαν την αρώνια διαρκούν μια ζωή και βάλε,το σωστό ξεκίνημα είναι θα λέγαμε απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο πιθανής αποτυχίας.
Εδώ θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε την εγκατάσταση της αρώνιας σε έξι βήματα τηρώντας πάντα όσα προαναφέραμε.

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ 
   Αφού έχουμε κατασταλάξει και έχουμε καταλήξει στην καλλιέργεια της αρώνιας βρίσκουμε το αγροτεμάχιο στο οποίο και θα εγκαταστήσουμε το φυτό. Κατόπιν κάνουμε εδαφολογική ανάλυση με δείγματα του εδάφους του αγροτεμαχίου, που τα πηγαίνουμε στο Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ.στο Ξυλόκαστρο.

ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ
    Παίρνουμε τις θερμοκρασίες των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου των τελευταίων πέντε χρόνων από τον πλησιέστερο και πιο αξιόπιστο μετεωρολογικό σταθμό στην καλλιέργειά μας.

ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ
   Κάνουμε την κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους του αγροτεμαχίου (όργωμα, φρεζάρισμα), εφόσον μας το επιτρέπουν τα αποτελέσματα της εδαφολογικής ανάλυσης και των κλιματολογικών στατιστικών.

ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ
   Σε απόλυτη συνεννόηση με τον γεωπόνο του υπουργείου,ψάχνουμε να βρούμε το κατάλληλο φυτό (διετές- τριετές, σπορόφυτο με πιστοποιήσεις τόσο από φορείς της Ελλάδας, όσο και από φορείς της χώρας προέλευσης των φυτών, που αφορούν την ποικιλία του φυτού αλλά και την υγεία του.)

ΒΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ
    Αγοράζουμε τα κατάλληλα φυτά και τα φυτεύουμε κατά προτίμηση στο χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο φροντίζοντας το έδαφος να μην κρατά νερά και να μην έχει βρέξει 4-5 μέρες περίπου.
Φυτεύουμε σε σειρές με απόσταση άνω των 3,5 μ μεταξύ τους και με απόσταση φυτών πάνω από
1,5 μ μεταξύ τους.

ΒΗΜΑ ΕΚΤΟ
   Το Μάρτιο εάν δεν έχουμε φτιάξει, φτιάχνουμε το αρδευτικό δίκτυο της καλλιέργειας χρησιμοποιώντας το σύστημα της στάγδην άρδευσης.

   Να μην ξεχνάμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εφαρμόζουμε πιστά ότι μας λέει ο γεωπόνος μας και να ενημερωνόμαστε συνεχώς από ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με το φυτό αυτό, ώστε να μαθαίνουμε που ενδεχομένως θα βρούμε μπροστά μας.
   Ακολουθώντας αυτά τα βήματα είμαστε πολύ κοντά σε μια επιτυχημένη εγκατάσταση της καλλιέργειας και ακόμα πιο κοντά σε μια ασφαλή αγροτική επένδυση.




Τι είναι η αρώνια η μελανόκαρπη;


   Η αρώνια η μελανόκαρπη είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος ύψους 1-3 μέτρων που ζει στην άγρια μορφή του στη Β.Αμερική. Εξαιτίας της φαρμακευτικής και υγιεινής αξίας των καρπών της, καλλιεργήθηκε συστηματικά στην Ευρώπη από τις ανατολικές χώρες και την πρώην Σοβιετική 'Ενωση μετά τον β παγκόσμιο πόλεμο.

   Είναι ανθεκτικός θάμνος που ζει 100 χρόνια, αντέχει σε θερμοκρασίες -24 έως +42 βαθμούς Κελσίου και ευδοκιμεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε όλα τα  είδη εδάφους.
   Τα φύλλα είναι ελλειπτικά, πράσινου χρώματος που αλλάζει όταν πλησιάζει ο χειμώνας και γίνονται ροδοκόκκινα όταν είναι έτοιμα να πέσουν.
   Ανθίζει τον Ιούλιο περίπου και τα άνθη του έχουν λευκό χρώμα και σχηματίζουν μικρές ταξιανθίες.
   Ο καρπός είναι μικρός στρογγυλός περίπου 1 εκ, απαλός μαύρος στην αρχή και κατάμαυρος όταν είναι ώριμος.
   Η παραγωγή των καρπών αρχίζει μετά τον τρίτο χρόνο ζωής του φυτού και σταδιακά αυξάνεται

   Η αρώνια θεωρείται είδος πολύτιμο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζωτικές πολυφαινόλες. Τα φύλλα και οι καρποί έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και εμπεριέχουν ουσίες με χρήσιμες θεραπευτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, γιαυτό και τις ουσίες αυτές τις χρησιμοποιούν οι φαρμακοβιομηχανίες φτιάχνοντας σκευάσματα που είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένα στο εξωτερικό.
    Στην κατηγορία των φαρμακευτικών φυτών κατέχει την πρώτη θέση


3 σχόλια:

  1. Διονύση συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε.
    Ήθελα να σε ρωτήσω αν αρκεί ο έλεγχος pH, αγωγιμότητας και κοκκομετρία εδάφους ή απαιτείται πλήρης ανάλυση εδάφους και ποιό είναι το κόστος της.

    Για να βοηθήσω και εγώ στην προσπάθεια σας μπορείτε να βρείτε πλήρη οδηγό δειγματοληψίας από την iστοσελίδα της νέας γενειάς αν βάλετε στο google.

    Δειγματοληψία εδάφους.pdf.

    Κατεβάζετε το αρχείο.

    Επίσης ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους τρόπους συγκομιδής και τα σχετικά κόστη έχει η πιο κάτω ιστοσελίδα

    http://blueberrycroft.com/blog/2011/11/comparison-of-harvesting-methods-for-aronia-berries/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποσο ευκολη ειναι η διαθεση του προιοντος προς πωληση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή